Zonnebrandcreme Test - De beste zonnebrand getest

Tips en weetjes zonnebrand

Hier volgen nog een paar tips, weetjes en fabeltjes over zonnen en zonnebrandcremes.

Zelfbruiners

De afgelopen jaren zijn de zelfbruinende cremes aanzienlijk in kwaliteit verbeterd. Vroeger kreeg je van deze producten een hele smerige oranje kleur. Dat is gelukkig verleden tijd. Zelfbruinende producten kunnen een goed alternatief zijn om een gezond bruin kleurtje te krijgen zonder dat de huid wordt aangetast. Er zijn wel een aantal zaken waar je even op moet letten:
Tip 1: Test de producten eerst op een klein oppervlak. Zelfbruinende producten kunnen een onaangenaam luchtje teweegbrengen en dat wil je natuurlijk eerst in het klein testen!
Tip 2: Normaal gesproken maken we melanine aan onder invloed van zonlicht. Deze stof zorgt voor een bruin kleurtje. Zelfbruiners bruinen echter de hoornlaag van de huid (het bovenste gedeelte). Voor een mooi effect kun je het beste vooraf goed scrubben. Let daarbij vooral op de knieƫn en ellebogen. Hier is de huid dikker en als je niet goed scrubt, kun je op deze plekken strepen krijgen.
Tip 3: Was je handen na afloop goed. Of gebruik latex handschoenen om de zelfbruiner gelijkmatig te verdelen.
Tip 4: Zelfbruiners bieden meestal geen bescherming tegen UV-A en UV-B straling. Gebruik daarom in de zon altijd een zonnebrandcreme met de juiste factor.
Tip 5: Zelfbruiners kleuren de huid. Dit proces heeft wat tijd nodig en duurt ongeveer 5 uur. Je kunt zelfbruiners dan ook goed op doen voor het slapen gaan. Hou wel rekening met je dekbed hoes. De zelfbruiners kunnen afgeven.

Zonnebrandcreme

tips zonnebrand Een witte dikke laag zonnebrandcreme is natuurlijk niet sexy, maar smeer ook niet te zuinig. Bij een heel dun laagje werkt de factor niet optimaal. Zonnebrandcremes kun je bewaren, maar na ongeveer een jaar neemt de factor af.

Parfum en make-up

Parfum en make-up kunnen in combinatie met zonlicht huidirritaties veroorzaken. Als je een lekker 'bak-dagje' op het strand hebt gepland of van plan bent om onder de zonnebank te gaan, is het verstandig om geen parfum of make-up te gebruiken. Ook hebben sommige mensen last van zonnebrandcremes waar alcohol in is verwerkt (vooral als je die producten in het gezicht gebruikt).

Scrubben

Omtrent scrubben doen veel fabels de ronde. Je bruine kleur zou eerder verdwijnen als je scrubt. Dat is echt onzin. Je huid kleurt bruin door de aanmaak van melanine. De melanine vormt een beschermlaagje zodat UV straling het DNA van de cel niet kan beschadigen. Het kleurtje komt dus van binnenuit en is echt niet van je huid te poetsen...

Grootste fabel

Misschien wel de grootste fabel is dat je van zonnebrandcreme niet bruin wordt. Ook dit is pure onzin. Ook met een zonnebrandcreme wordt je huid bruin. Er zijn eigenlijk alleen maar redenen om wel zonnebrandcreme te gebruiken. Je verbrandt niet, dus je wordt bruin in plaats van rood, je huid verouderd minder snel, de kans op pigmentvlekken is veel kleiner, UV straling heeft minder kans om het DNA van de cellen te beschadigen, zonnebrandcremes ruiken lekker en je hebt een pracht excuus iemand te vragen om je rug in te smeren...
Gewoon smeren dus!